Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

Uprava javnih radova uspješno realizovala IPA projekat upravljanja vodama u Crnoj Gori

Uprava javnih radova uspješno realizovala IPA projekat upravljanja vodama u Crnoj Gori
Datum objave: 09.04.2021 11:58 | Autor: Uprava javnih radova

Ispis Štampaj stranicu


Uprava javnih radova učiniće sve da projekti, koje sprovodi po osnovu Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA, i dalje budu uspješno realizovani, čime će doprinijeti bržem pridruživanju naše zemlje Evropskoj uniji, kazao je direktor, mr Boro Lučić, tokom današnje svečane primopredaje opreme za monitoring voda, u okviru projekta “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori”, finansiranog od Evropske unije.

UJR

On je istakao da je Uprava javnih radova, u svojstvu Ugovornog tijela, odgovorna za sve aspekte vođenja projekta, u saradnji sa institucijama korisnicima i konsultantskom kompanijom koja implementira projektne aktivnosti. 

“Glavni rezultati projekta, čija vrijednost iznosi 2.390.405,00 eura, odnose se na prenošenje četiri direktive Evropske unije u oblasti upravljanja vodama, kao i jačanje kapaciteta nacionalnih institucija odgovornih za upravljanje vodama u oblasti monitoringa. U tom cilju, nabavljena je oprema za potrebe monitoringa podzemnih voda za Zavod za geološka istraživanja i Zavod za seizmologiju i hidrometeorologiju, ugovorene vrijednosti 53.845,00 eura”, istakao je Lučić.

UJR

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, rekao je da su obezbjeđenje dobrog statusa voda u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama Evropske unije, zaštita voda, zaštita od voda i obezbjeđenje vode za sve, osnovne razvojne politike sektora voda ovog Ministarstva. 

“Oprema koju danas prezentujemo, primjer je dobre prakse implementacije projekata, saradnje Crne Gore i Evropske komisije i model jačanja kapaciteta institucija, kroz unapređenje sistema monitoringa voda u Crnoj Gori“, naglasio je Stijović.

UJR

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, istakla je da je zaštita voda važan dio evropske politike zaštite životne sredine, pa tako i važan dio pregovora o pristupanju EU u okviru Poglavlja 27. 

“Veoma sam srećna što će današnja donacija opreme za monitoring voda, koju je finansirala EU, pomoći Crnoj Gori u ovom sektoru. Evropska unija je odobrila dodatnih pet miliona eura za pomoć Crnoj Gori u zaštiti životne sredine ove godine, uključiti i nabavku dodatne opreme za unapređenje sistema upravljanja vodama. Sada je vrijeme da Crna Gora pokaže obnovljenu posvećenost u svim oblastima zaštite životne sredine, uključujući zaštitu voda. Ovo nije važno samo za napredak ka punom članstvu u EU, već je neophodno za dobrobit građana Crne Gore, kao i njene flore i faune”, rekla je ambasadorka Popa.

Direktorica Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Dušica Brnović, navela je da će Zavod u narednom periodu snažno i predano raditi na izgradnji kadrovskih i tehničkih kapaciteta, nabavci nove i savremene opreme, daljem jačanju među-institucionalne i međunarodne saradnje.

Direktor Zavoda za geološka istraživanja, Novo Radulović, istakao je da su ostvarili veoma dobru saradnju sa svim partnerima uključenim u ovaj projekat. 

„Kao jedna od najstarijih javnih ustanova u Crnoj Gori, orjentisani smo na istraživanje prirodnih resursa, kao i njihovu zaštitu i održivo korišćenje. Istraživanje podzemnih voda je prepoznata kao jedna od najznačajnih djelatnosti koja traži visoko stručno iskustvo zaposlenih i savremenu opremu“, kao je on.

Projektat Evropske unije “Podrška implementaciji i monitoringu upravljanja vodama u Crnoj Gori” započet je u novembru 2019. godine, u cilju jačanja institucionalnih, administrativnih i nadzornih kapaciteta institucija u Crnoj Gori, koje se bave upravljanjem vodama kao načinom za unapređenjem zaštite životne sredine. 

Glavni rezultati projekta odnose se na prenošenje zahtjeva četiri EU direktive o vodama u domaće zakonodavstvo, odnosno direktive o nitratima, direktive o poplavama, direktive o vodama za kupanje i Okvirne direktive o morskoj strategiji. 
Projekat implementira Eptisa Southeast Europe (RS), u konzorcijumu sa EPTISA Servicios de Ingenieria (ES) i SAFEGE (FRA).

Link za FOTO (EUIC foto: Balša Rakočević): https://we.tl/t-8typvzstO4

UPRAVA JAVNIH RADOVA
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE
KANCELARIJA DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U CRNOJ GORI